sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Leipä pitää naisen keittiössä

Olen ihan hurahtanut leipäteemaan. Elämäni Paleon kanssa saavutti ihan uuden tason, kun oivalsin, että leipää on sittenkin saatavilla. Sellaista leipää, joka ei aiheuta mielenterveysongelmia ja tulehdustiloja :) Parasta on vielä se, että tuotoksista saa joka kerta halutessaan erilaisia. Tänään taikinaan pääsi mantelirouhetta ja hupsista, että olikin loistokas ajatus. Mukavasti rapsui suussa. Kyllähän se jotenkin on takaraivoon tatuoitu, että leipää pitää syödä. Välittämättä kuitenkaan siitä, että viljat ovat haitallisia. Onneksi meillä on kuitenkin manteli, joka pitäisi julistaa kansallissankariksi ruisleivän sijaan.


Taikinahan on tämä vanha tuttu. Muokkailen sitä aina fiiliksen ja kaappien sisällön mukaan. Tänään oli tarjolla nämä aineet. Huomenna kenties jotain muuta :)


1 luomumuna
1 dl mantelijauhoja 
Minimaalisen pieni luomuporkkana raastettuna
Hunajaa hitunen
Mantelirouhetta kourallinen
Suolaa
Oliiviöljyä maltillinen loraus


Aineet sekaisin, kököt pellille ja päälle seesaminsiemeniä. Toimii oikein hyvin kylmäsavulohen ja munavoin kanssa :)


sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Ylistyslaulu Paleolle

Nyt on tarjolla kaunista kuvitusta. Ainakin oman arvion mukaan :) Maku + näkö kohtasivat, vaikka ruokakriitikko huutaisi nyt vihreän tekijän perään. Sorry, kaappi ihan tyhjä ja tämän sunnuntain brunssi syntyi tyhjästä. Ensinnäkin sämpylät olivat loistokkaita. Leivinjauhe ei tietenkään ole kelvollinen ainesosa, mutta ei puhuta nyt siitä. Pihvit turmiollisen hyviä ja kun kaksi erinomaista elementtiä yhdistetään, on lopputuloksena ylistysvirsi. Taas :) Oodi Paleolle!


2 dl manteli- ja hasselpähkinäjauhosekoitusta
2 luomumunaa
½ tl leivinjauhetta
1 rkl luomulaatuista oliiviöljyä (impiversio tietenkin!)
Suolaa maun mukaan


Sekaisin, pellille, päälle seesaminsiemeniä ja uuniin. Se siitä.
Laulunarvoiset jauhelihapihvit tehtiin perinteisesti. Aineet sössöksi, pannulle voita ja se sitten myös siitä.


1 dl raastettua palsternakkaa
2 luomumunaa
1 luomusipuli
350g naudan luomujauhelihaa
Suolaa ja pippuria
Yrttisekoitusta 
Kyllä on kaunista! Siinä halaavat niin romattisesti toisiaan. Väittääkö joku vielä, että ruoka on rumaa?
Paremmat ihmiset sullovat tietenkin sekaan vihreää salaattia. Kaiken kruununa valkosipulimajoneesia. Ilman sitä ei ylistyslaulu onnistu. Piste! :)

torstai 17. helmikuuta 2011

Onkos ennen nähty näin rumaa?

Olen saanut palautetta siitä, että säälittävät keittiötuotokset ovat niin rumia, että ihmisistä tulee syömishäiriöisiä. Anteeksi. Siis pyydän anteeksi sitä, että olette syntyneet. Menkää kulinaristien sivuille tai ravintolaan nauttimaan pikkurilli-illallisia. Täältä löytyy vain hyvää tekeviä tuotoksia, ei veistoksia. Kiitos ja näkemiin! :)


Tässä taas rumuutta parhaimmillaan. Mikäli vielä satut rumuuden lisäksi vihaamaan kirpeyttä ja raparperia, niin mene pian pois.


2 luomumunaa
1 dl kookosmaitoa
2 rkl luomuhunajaa
Suolaa ripaus
Kanelia tujaus
Luomuvaniljaa hippunen
2 dl raparperia
100 g mantelijauhoja


Sekoita ja laita uuniin. Kamalan haasteellista :) Ruma tuotos syntyy noin vartissa. Epäesteettisyys maksimoidaan tietenkin ällöttävällä raparperikastikeella, johon tulee rapsun lisäksi luomuhunajaa haluttu määrä sekä kanelia. Keitetään kasaan ja kipataan pannarin päälle. Maistuu oikein hyvältä, etenkin luomulaatuisen piparminttuteen kanssa. Hyh, on se vaan rumaa rakastaa reipasta ruokaa. Pthyi!

tiistai 15. helmikuuta 2011

Repalepulla

Päiväkahviseurana tänään pullaa. Ah, mikä ihanuus. Tuotekehittelin rumaa pullaa ja sain aikaiseksi revenneen pullan. Maku oli kuitenkin hyvin pullamainen ja sanoisinko jopa onnistunut. Tämä versio ei sisältänyt rusinoita, koska niitä ei laboratorio-olosuhteista löytynyt :)


1 luomumuna
1 dl kookosmaitoa
2 rkl agavesiirappia
1 rkl kardemummaa
3 tl kuivahiivaa
15 g voita
6 dl mantelijauhoja
Suolaa maun mukaan


Sekoita muna, agave, kardemumma ja suola. Lisää lämmitetty kookosmaito ja sekä hiiva. Jauhot sekä sulatettu voi sekaan. Anna levätä hetki ja heittele pellille. Laitoin koristeeksi mantelilastuja ja kanelia. Näyttää paremmalta. Ehkä :)  Paisto uunin kestitasolla, n.200 asteessa ja vartin verran. Kiitos, oikein hyvää! :)

Oiva lisuke

Olisin halunnut perinteistä Waldorfin salaattia kuivan kanan kaveriksi. Lähikauppa ei tarjonnut selleriä eikä juuri muutakaan viihdykettä. Piti soveltaa ja tutkia oman kaapin sisältöä. En ole varma, voiko palsternakkaa syödä raakana. Ihan kuin muistaisin jostain yläasteen kotitaloustunnilta, että juurekset täytyisi syödä kypsennettyinä. Saattaa tosin olla taas vain valtiollista propagandaa tuokin. Muistijäljestä viis ja raakana vedettiin. Hengissä ollaan, joten hyvää jatkoa kaikille, jos olinkin väärässä :)


2 dl raastettua palsternakkaa 
2 dl raastettua porkkanaa
1 dl raastettua varsiselleriä
1 limen mehu
1½ dl murjottuja saksanpähkinöitä
3 rkl majoneesia


Kaikki sekaisin, jääkaappiin jemmaan pariksi tunniksi ja sitten suuhun :)
Kevätsipulin pätkityt varret kuvausmateriaalia :)

lauantai 12. helmikuuta 2011

Palanen paistia

Paisti pitää naisen tyytyväisenä. Ah, mitä rakkauden ruokaa taas. Ja niin paleota, että pyörryttää.


Luomunaudan palapaistia paljon
Kelta- ja punasipulia
Varsiselleriä
Lanttua
Porkkanaa
Valkosipulia
Palsternakkaa
Suolaa ja pippuria kourallinen
Voita


Lihat paistetaan voissa nopeasti. Ihan vain sen verran, että tulee väriä pintaan. Pataan hitunen vettä, varsiselleriä, keltasipulia ja valkosipulia. Lihat kyytiin ja haudutetaan tunnin verran. Sitten asetellaan mukaan myös porkkana, lanttu, punasipuli ja palsternakka. Lisähaudutusta puolisen tuntia ja suolat sekaan. Kiitos ja näkemiin! :)

keskiviikko 9. helmikuuta 2011

Tulinen vai mieto?

Entisessä elämässäni tuli syötyä kebabia aika usein. Etenkin baari-illan päätteeksi, krapulapäivän kunniaksi ja iltapalana muuten vaan pitkin viikkoa. Saadakseen keppilihaa, ei tarvitse soittaa turkkilaisille eikä olla juopunut. Voi soittaa itselleen selvin päin. Tosin pikaruokaa tämä ei ole, ellei satu olemaan jotenkin hidastunut.


1 kg naudan luomujauhelihaa
Vajaa ½ pussia Aromisuolaa
½ dl rouhittua mustapippuria


Kaikki ainekset tehosekoittimeen. Taikina tasakoosteiseksi massaksi. Taputellaan pötkyläksi ja peitellään tiiviisti folioon. Nimenomaan tiiviisti siis :) Sitten uuniin pötköttelemään 100 asteeseen ja noin kolmeksi tunniksi. Annetaan jäähtyä ja viilletään uudella veitsellä tai vanhalla juustohöylällä kauniita siivuja. Ah, rakkautta taas! :)
Kebab ei ole ehtaa, jos siitä puuttuu soosi. Tulinen vai mieto? Sekaan voi sijoittaa tomaattikastikkeen ja/tai epäpaleoliittisen jogurttipohjaisen soosin. 


1 prk paseerattua tomaattia
1 tl suolaa
2 tl mustapippuria
1 tl kuivattua basilikaa
Chiliä maun mukaan


3 dl maustamatonta luomujogurttia ( sitä paksua partaäijää )
Valkosipulia sietokyvyn mukaan
Ripaus suolaa
Kuivattua basilikaa hyppysellinen

tiistai 8. helmikuuta 2011

Päiväkahviseuraa tarjolla!

Joutilas kotirotta haluaa tietenkin päiväkahvilleen seuralaisen. Paremman puutteessa menee myös suklaakakku. Tämä taikina mahtuu mukavasti minivatiin, jonka ostin taannoin. Aivan loistavan kokoinen yksilöleipomuksiin. 


1 luomumuna
25 g voita
1½ dl hasselpähkinäjauhetta
5 palaa sulatettua 86 % suklaata
1 rkl agavea
Hitunen luomuvaniljaa
Hitunen leivinjauhetta


Ei sen kummempaa kuin vatkaa kaikki ja laita voideltuun + hasselpähkinäjauhoilla vuorattuun vatiin, paista keskitasolla n.20min 175 asteessa.
Taikinavaihe
Tulovaihe
Syömisvaihe. Luomukermavaahto toimii loistokkaasti :)

maanantai 7. helmikuuta 2011

Holkerin silakat

Jostain hyvin perverssistä syystä näin viime yönä unta Harri Holkerista. Siitä syntyi ajatus 90-luvun lama-ajan hittikalasta. 


Silakkafileitä
Punasipulia
Suolaa
Tuoretta tilliä
Oliiviöljyä
Hasselpähkinäjauhetta


Fileet uunipellille, nahka peltiä vasten. Lihapuolelle suolaa, tilliä, sipulisilppua. Päälle kaveri kanneksi, öljyä ja hasselpähkinäjauhe pintaan. Uunissa n. 30 minuuttia keskitasolla. 
Punajuurisalaatti sopii älyttömän hyvin silakan kanssa. Melkein voisin rakastua, mutten viitsi ryhtyä kolmanneksi pyöräksi.


Höyrytettyjä punajuuria
Purjoa
Omenaa
Majoneesia


Raasta ja sekoita. Kunnon emäntä tekee tietenkin majoneesin itse, vajaakuntoisempi tyytyy purkkitavaraan. Törkeän hyvää :)

Pähkinäpuuro

Ravitsemusneuvottelukunta on määrännyt, että suomalaisen on syötävä puuroa aamuisin. Hyvä on, tahtoon on taivuttu. Tässä kirpeä pähkinäpuuro, joka taatusti pitää nälän loitolla pidempään kuin kaurakaverinsa. Makean ystävät voivat heittää blenderiin banaanin, niin tulee lempeämpää. Me perverssit nautimme tämän hieman ärtsympänä :)


1 dl liotettuja parapähkinöitä
3 dl puolukoita ( muutkin marjat toki toimivat )
1 rkl luomuhunajaa
½ tl kanelia
Aavistus laatusuolaa
Ripaus jauhettua inkivääriä
Hippunen vaniljaa


Blendaa pähkinät ja puolijäiset marjat. Laita muut aineet mukaan ja pyöräytä pehmeäksi. Ei sen vaikeampaa :)

lauantai 5. helmikuuta 2011

Lauantain lohi

Olen syönyt lohta viimeisen vuoden aina samalla tavoin valmistettuna. Tänään poistuin mukavuusalueelta ja ryhdyin hurjaksi. Purjo ja feta saivat kyytiä. Ja hyvät kyydit olikin :)


Lohta
Lime
Tilliä
Suolaa
Fetajuustoa
Purjoa


Ei nyt niin kovin monimutkaista laittaa kala folion päälle, maustet, limen mehu, feta ja purjo kyytiin. Uunissa noin puolisen tuntia. Kenties ja ehkä. Seuraksi sopi vallan hyvin voissa paistetut ruusukaalit, joihin töräytin hitusen luomuhunajaa ja suolaa. 



perjantai 4. helmikuuta 2011

I need Paleo!

No niin... Ristiretki Italiaan suoritettu ja kotikeittiö korkattu tauon jälkeen. Ihanaa paistaa jauhelihaa ja syödä kelvollisesti. Roomalaiset vehnäkarkelot päättyivät ja rakkaus on taas asettunut kehoon. Tässä ateriassa on häivähdys Italiaa ja suurempi häivähdys paleoliittista ateriointia. 


400 g naudan luomulihaa
Muutama siivu meetvurstia
Luomusipuli
Paprikaa
Purjoa
Porkkanaa
Tölkki Pirkan luomutomaattimurskaa
Vajaa desi kookosmaitoa
Ja se italailainen osuus eli yrttisekoitus

Paista jauheliha+sipuli. Heitä sekaan paprikat ja purjo. Sitten tomaattimurska, kookosmaito ja yrttisekoitus. Suolaa tarvittaessa. Ja sitähän tarvii :) Anna hautua ja paista sillä välin "pastaksi" porkkana- ja purjosiivuja. Kokoa ja nauti.